top of page

BRANDNETEL (URTICA DIOICA)

Bijgewerkt op: 12 okt 2024

Ik stel jullie voor aan de koningin van het plantenrijk namelijk de Grote Brandnetel. Deze plant is echt een wonder uit de natuur. Ja kan er niet alleen neteldoeken van vervaardigen, maar je kan met de netel ook allerlei klachten verlichten en zelfs voorkomen. Laten we onze geliefde brandnetel in dit artikel eens goed onder de loep nemen!





Oorsprong


De Brandnetel bloeit van Juli tot Oktober en is terug te vinden over de hele wereld. Je kan ze uiteraard herkennen, door hun prikkelbaarheid, maar ook door hun zaag-tandige bladrand. De vierkantige stengel is 30 tot 150 cm hoog.




Folklore


De brandnetel wordt in oude volkstaal ook weleens bengelkruid, duivelskruid, duivelstong, gemene netel, stekel of zengel genoemd. Het feit dat duivel een paar keer voorkomt in de oude volkstaal wanneer men netels vernoemde, kwam doordat er vele verhalen aan hun prikkelbaar kantje gekoppeld werden. Sommige zeiden dat een markante netel struik duidt op een onopgeloste moord die gebeurd was op de plaats waar de netels zich bevonden. De struik verdween enkel wanneer de moordenaar bekend was, en zijn straf ondergaat.


In bepaalde zigeunerculturen bestaan er behaarde aardgeesten die, wanneer je een haartje van hun kon bemachtigen, stenen in goud kon veranderen. Je merkt aan de netel ook haartjes op hun stengel, waarop deze aardgeesten vaak gebaseerd waren. Op de plaatsen waar brandnetel te vinden was (vaak voor een ingang), waren dus blijkbaar ook deze aardgeesten te vinden.


De brandnetel werd niet enkel gelinkt met sinistere gebeurtenissen of aardgeesten, maar ook met, jawel.. de liefde! Vrouwen gebruikte de brandnetel eeuwenlang, om "brandende" liefde bij hun favoriete man op te wekken. Dit deden ze door netelzaden te koken en een liefdesspreuk uit te spreken. Hierna goot men dit afkooksel over de deurdrempel van deze begeerde man die hierna zijn liefde zal betuigen aan deze moedige tovenares.


In folklore verhalen geven ze aan de planten het best te verzamelen zijn bij afnemende maan, en de thee (als voorjaarskuur) ook het best te drinken valt bij afnemende maan. Dit zou het bloed zuiveren.



Waarbij kan Brandnetel helpen?


Zelf heb ik de wonderen van brandnetel kunnen ervaren waardoor ik kan beamen, dat het bijvoorbeeld super goed is (als je brandnetel op tijd gebruikt) om hooikoorts te verlichten en zo goed mogelijk te voorkomen. Deze plant remt namelijk de histamine in je lichaam! Je kan de plant voor hooikoorts tegen te gaan het best gebruiken in tinctuur vorm. Jonge voorjaarsscheuten zijn vaak het sterkst van werking als je de tinctuur zelf wil maken. Dat recept vind je hier. Als je deze liever ergens wil kopen kan ik je de brandnetel tinctuur van Psysalis aanraden. Naast de antihistamine werking, heeft brandnetel ook een zuiverende werking op je lichaam. Het zuivert namelijk het bloed en lymfesysteem. Dit komt omdat Brandnetel een tal van mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen bezit waaronder een groot gehalte chlorofyl wat onze lever ondersteunt.


Heb je last van geen vitaliteit? Dan kan deze plant er ook voor zorgen dat je uit die futloze energie komt! Brandnetel zit zoals gezegd, vol mineralen en vitaminen denk maar aan; Calcium, Kalium, Ijzer, fosfor en magnesium, maar ook vitamine A, B1, B2, B3, C, K en veel meer. Het is zo bijvoorbeeld ook eiwitrijk en aan Omega 3. Het helpt ook bij het ontgiften van de nieren en is vaak bekend voor zijn verlichtende werking bij Jicht, Reuma en Oedeem patiƫnten.


Urtica Dioica wordt zoals je ziet dus ingezet bij heel wat problemen. Ook als je jouw metabolisme een duwtje in de rug wil geven kan Brandnetel hier een goede steun in bieden. Het is goed om te gebruiken bij huidproblemen en tegenwoordig kan je ook heel wat shampoo's vinden die gebruik maken van brandnetel omwille van zijn reinigend effect. De mineralen borium, silicium, zwavel, zink en calcium ondersteunen botten, haar en nagels. Zelf heb ik opgemerkt dat een tinctuur van brandnetel mij ontzettend helpt bij eetlust! Ik voel me ook energierijker, en heb door deze plant dus ook minder last van vermoeidheid. Heb jij ervaringen met deze koningin der planten? Laat het ons hieronder weten in de comments!


Bronnen

Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.) Laban K. Rutto, Yixiang Xu, Elisabet Ramirez, Michael brandt

De Magische kracht van Kruiden en Planten, Gertrud Scherf




Recente blogposts

Alles weergeven

ŲŖŲ¹Ł„ŁŠŁ‚Ų§ŲŖ


bottom of page