About the Recipe
Zalig, onze trouwe vlier staat in bloei en wij mogen de wonderbaarlijke vlierschermpjes gaan oogsten! Doe jij mee? Want wij maken er super lekkere siroop EN limonade van. Hmmm, heerlijk!

Ingredients
Een glazen container; om het sap van de vlierbloesem en de citroen in te bewaren.
Een mandje vol vlierschermen; van vlierbloesem op een afgelegen plaats, die goed ruiken en opgebloeid zijn.
1 Biologische citroen; bio want de schil gaat mee in ons aftreksel!
300g Rietsuiker; je kan ook gewone suiker gebruiken maar, dan is het 1k per liter. Ik kies voor rietsuiker omdat de smaak minder zoet uitvalt en ik dat persoonlijk lekkerder vind. Als je andere zoetstoffen wil gebruiken hou dan rekening met de houdbaarheid. Suiker dient namelijk niet enkel voor de smaak maar, zorgt er ook voor dat onze siroop langer te bewaren is.
1 l Water
De stappen
Het verzamelen
Ga op zoek naar je vlierbloesem op een afgelegen plek waar niet te veel auto's te zien zijn. Zorg er ook voor dat je de juiste vlier uit kiest namelijk de Sambucus Nigra. Dit is ook de meestvoorkomende dus wees niet te ongerust! Heb je een vlier gevonden die mooie volmaakte bloesempjes bevat (zoals hieronder beschreven op de foto met 'ready')? Super! De volgende stap is om hierna telkens een schermpje af te knippen zo dicht mogelijk bij de rand van de splitsing maar ver genoeg zodat ze niet uit elkaar zullen vallen (zoals hieronder beschreven met het schaartje)! Je zal zo mooie schermpjes vol heerlijk ruikende bloesems verkrijgen!

De voorbereiding
2. Nu gaan we de vlierbloesems schoon maken. Neen, dit doe ik absoluut niet met water! That's a no-go want dan gaat de smaakmaker namelijk het stuifmeel er af! Dat willen we uiteraard niet dus gaan we de schermen gewoon even een half uurtje na oogst laten liggen (zo gaan de meeste beestjes al weg rennen) en daarna gaan we de schermen zachtjes uitkloppen of uitschudden zodat de rest van de insecten er vanzelf af glijden. Het kan echt geen kwaad als er wat kleine insecten overblijven want uiteindelijk gaan we het vliermaceraat toch filteren. Door de neteldoek hebben ze namelijk weinig kans om in onze lekkere siroop te belanden!
3. Neem je glazen bokaal erbij en doe er een halve bio citroen (met schil) in. Hierna volgen de schermen. Leg ze op elkaar maar duw niet te hard door. Geef ze nog steeds een klein beetje ruimte zodat, wanneer jij met de pot zal schudden ze nog steeds wat kunnen bewegen! Doe hierna de andere halve citroen erbij!

4. Overgiet de citroen en vlierschermen tot aan de rand van de bokaal met water.
5. Sluit de bokaal af en laat het mengsel 2 tot 3 dagen rusten. Ik persoonlijk zet de bokaal buiten onder het afdak.

Na 2 tot 3 dagen
6. Eindelijk! We kunnen het aftreksel gaan gebruiken om onze siroop verder te bereiden. Eerst en vooral zeef ik het mengsel dat we laten trekken hebben met een neteldoek. Ik meet ondertussen ook af hoeveel liter we overhouden.
7. Ik heb 1 liter aftreksel overgehouden en aangezien ik per liter 400g rietsuiker toe voeg, is ongeveer 300 gram voor dit specifieke receptje genoeg geweest. Je kan altijd proeven en eventueel wat suiker toevoegen moest het nodig zijn.
8. Ik breng het aftreksel lichtjes aan de kook en laat het even verder pruttelen.
9. Nu kan je deze heerlijke zelf gemaakte vliersiroop in glazen flesjes verdelen. Doe dit best als de siroop nog heet is.
Vlierbloesem limonade
10. Wanneer afgekoeld, kan je de siroop gebruiken als basis voor je vlierige limonade drankje en dat maak je door het daarna aan te vullen met bruiswater! Et voila! Klaar is kees. ;-) Genieten maar!